2017 m.

Mieste pradėti rekonstruoti vandentiekio ir nuotekų tinklai

2017 m. rugsėjo 14 d.

Po keturis mėnesius užtrukusių projektavimo darbų nuo rugsėjo vidurio mieste pradėti rekonstruoti susidėvėję vandentiekio ir nuotekų tinklai. Darbai vykdomi pagal Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“.

Darbus vykdančiai AB „Panevėžio statybos trestas“ (pagrindinis partneris) ir SIA „Monum“ leidimas statybai išduotas I etapo darbams, kurie apima tinklų rekonstrukciją Aušros take, Aušros alėjoje, Varpo, Vasario 16-osios, Vilniaus, P. Višinskio ir Rūdės gatvėse.

Pasak AB „Panevėžio statybos trestas“ statybos darbų vadovo Andriaus Jėčiaus, dėl didelės projekto apimties, darbai yra suskirstyti į keturis etapus. Pirmuoju etapu siekiama rekonstruoti vamzdynus toje teritorijoje, kurioje netrukus bus vykdoma integruotosios teritorijos vystymo programa, vadinama „Urban“.

Pirmosios iškasos padarytos Aušros take, paskui darbai tęsis P. Višinskio, Vilniaus gatvėse. „Rekonstrukcija bus vykdoma uždaru būdu, neardant gatvės ar šaligatvio dangos, tačiau iškasų gatvėse neišvengsime dėl ko laikinai gali būti ribojamas arba nukreipiamas eismas“, - aiškino A. Jėčius.

Atliekant vandentiekio tinklų rekonstrukciją, bus pakloti laikini vamzdynai, todėl vandens tiekimas gyventojams nesutriks. Vykdant darbus, pirmiausia bus keičiamos perdangos, visų šulinėlių liukai ir tada vamzdynai. Į senus ketaus vamzdžius bus įtraukiami nauji 160-400 mm skersmens plastikiniai vamzdžiai. Iš viso I etape planuojama rekonstruoti 4279 m vandentiekio tinklų.

Pasak statybos darbų vadovo, trumpalaikius nepatogumus gyventojai pajus, kai naujai sumontuoti vamzdynai bus perjungiami. Tuo metu, maždaug iki paros laiko, gyventojams bus atjungiamas vandens tiekimas. Apie planuojamus darbus gyventojai bus informuojami iš anksto, taip pat bus sudaryta galimybė apsirūpinti geriamuoju vandeniu.

„Rekonstruojant nuotekų tinklus, gyventojai taip pat nepajus nepatogumų - nuotekų sistema bus galima naudotis kaip įprastai, nebent prašysime, kad darbų metu gyventojai mažiau išleistų nuotekų“, - sakė Andrius Jėčius.

Susidėvėję keramikiniai, ketaus ir gelžbetoniniai nuotekų vamzdžiai bus pakeisti naujais 200-315 mm skersmens plastikiniais, taip pat bus atnaujinti šulinėliai. Šiame etape planuojama rekonstruoti 3800 m nuotekų vamzdyno.

„Projekto darbai sudėtingi ne tik dėl intensyvaus eismo gatvėse, bet ir dėl didelių gylių, kurie siekia 6-7 m. Be to prieš kelis dešimtmečius pakloti vamzdynai šiandien yra per arti pastatų pamatų, tai taip pat apsunkina darbus, - sakė A. Jėčius. - Dirbsime kaip įmanoma sparčiau ir atsakingai, tačiau tokie darbai visada sukelia laikinų nepatogumų, todėl tikimės gyventojų supratingumo.“

Rekonstravus vamzdynus ir atlikus tinklų bandymus, statybų rangovas dalį pažeistos gatvės dangos atstatys šiais metais. Jei bus tinkamos oro sąlygos I etapo darbus planuojama baigti šių metų pabaigoje.

Artimiausiuose planuose ir II etapo darbai, kurie apima tinklų rekonstrukciją Tilžės, Trakų, Draugystės ir Rūdės gatvėse. Statybų rangovas jau baigia derinti darbų projektą ir darbus planuoja pradėti spalio pradžioje. III ir IV etapo darbai šiuo metu projektuojami, statybos darbai planuojami nuo 2018 m.

Tikslios gatvių atkarpos, kur bus vykdomi darbai bei detalus darbų grafikas pateiktas UAB „Šiaulių vandenys“ interneto svetainėje.

Įgyvendinant projektą „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“, iš viso bus rekonstruota apie 18 km labiausiai susidėvėjusių vandentiekio ir apie 20 km nuotekų tinklų. Rangovas šiuos darbus atliks už 6,69 mln. eurų (be PVM). Darbus planuojama baigti 2019 m. gegužės mėnesį.
 
Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo (50 proc.) ir projekto vykdytojos UAB „Šiaulių vandenys“ lėšomis (50 proc.).
Paskutinį kartą redaguota: 2018-04-11