2017 m.

Paviršinių nuotekų vamzdynai rekonstruojami pažangia technologija

2017 m. lapkričio 14 d.

Lapkričio 14 d. Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir Administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička lankėsi statybų aikštelėje Ežero-Vilniaus gatvių sankryžoje, kur pažangia technologija renovuojami paviršinių nuotekų tinklai. Darbus vykdančios įmonės „Per Aarsleff A/S“ projekto vadovas Aidas Butkus papasakojo apie vamzdynų atstatymo technologiją vietoje polimerizuojamais vamzdžiais ir parodė, kaip šie darbai vyksta.

Rangovas pademonstravo, kaip specialios technikos pagalba į esamą ir paruoštą seną vamzdyną įtraukiama sintetinio pluošto „rankovė“, išmirkyta dervose. Įtraukta medžiaga užpildoma karštais garais, kurie padeda „rankovei“ išsipūsti ir užpildyti rekonstruojamo vamzdyno tarpus, įdubas bei įtrūkius. Nuo aukštos temperatūros medžiaga vamzdžio viduje sukietėja (vyksta polimerizacija) ir tampa atspari deformacijoms, gruntinio vandens poveikiui. Taip suformuotas naujas vamzdis gali patikimai tarnauti apie 50 metų.

Pasak A. Butkaus, tokia vamzdynų atstatymo technologija pasirinkta dėl to, kad leidžia minimaliai sumažinti senojo vamzdžio skersmenį, bet tuo pačiu atstato mechaninį jo atsparumą. Kiti betranšėjinių technologijų rekonstrukcijos būdai reikšmingai sumažintų vamzdyno apimtį ir dėl to nebūtų užtikrintas paviršinių nuotekų sistemos funkcionalumas.

Darbai vykdomi neardant gatvių dangos ir neatkasant vamzdynų. Rekonstruojamas vamzdynas pasiekiamas padarius tik nedideles iškasas prie šulinių. Be to, taikant šią betranšėjinę technologiją, darbai atliekami žymiai greičiau. Kiek ilgiau užtrunka paruošiamieji darbai, kol išplaunamos rekonstruojamų vamzdynų dalys ir atliekama televizinė diagnostika vamzdynų būklei įvertinti.

Vamzdynų rekonstrukcijos darbai vykdomi įgyvendinant projektą „Šiaulių miesto paviršinių nuotekų tvarkymo sistemos inventorizavimas, paviršinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimas ir plėtra“, kurį vykdo UAB „Šiaulių vandenys“.

Atliekant minėto projekto darbus šiuo metodu bus rekonstruota didžioji dalis paviršinių nuotekų vamzdynų. Iš viso numatoma rekonstruoti 12,41 km labiausiai susidėvėjusių tinklų. Taip pat šio projekto metu bus inventorizuota ir teisiškai įregistruota apie 180 km paviršinių nuotekų tinklų bei tinklų priežiūrai įsigyta reikalingos specializuotos technikos. Darbus planuojama baigti 2019 m. balandžio mėnesį.

Atnaujinus paviršinių nuotekų tinklų infrastruktūrą, sumažės gedimų tinkluose ir gatvių užtvindymo tikimybė, pagerės nuotekų tvarkymo paslaugos kokybė, o šiuolaikiškos technologijos padės užtikrinti tinkamą tinklų priežiūrą. Tokiu būdu miesto aplinka bus saugesnė, švaresnė ir patrauklesnė gyventojams, o UAB „Šiaulių vandenys“ patirs mažiau sąnaudų tinklų eksploatacijai.

Statybų rangovas „Per Aarsleff A/S“ kartu su partneriu UAB „Požeminės linijos“ darbus atliks už 4,92 mln. eurų (be PVM). Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo (85 proc.) ir UAB „Šiaulių vandenys“ bei Šiaulių miesto savivaldybės lėšomis (15 proc.).
Paskutinį kartą redaguota: 2018-04-11