2023 m.

UAB „Šiaulių vandenys“ prisideda prie visuomenės švietimo

2023 m. balandžio 03 d.

UAB „Šiaulių vandenys“ siekia prisidėti prie vaikų ir jaunimo ugdymo tvarumo kontekste, todėl jau daug metų didelį dėmesį skiria bendradarbiavimui su švietimo įstaigomis. Pedagogai su mokinių grupėmis laukiami Vandentvarkos muziejuje, o šiltuoju sezonu ir gamybiniuose objektuose – Birutės vandenvietėje, nuotekų valykloje ir dumblo apdorojimo įrenginiuose.
 
Objektuose lankytojai turi galimybę realiai pamatyti modernius miesto vandentvarkos ūkio įrenginius, stebėti procesus bei daugiau sužinoti apie geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą. Ekskursijose patirtimi ir žiniomis dalijasi ilgamečiai bendrovės specialistai.
 
Per metus objektuose apsilanko apie 40 įvairaus amžiaus grupių, šiais metais dalyvavo 16. Neturintiems galimybės atvykti, bendrovė siūlo nuotolines pamokas, kuriose vaizdžiai atskleidžiami vandentvarkos ūkio ypatumai. Šiemet jau vyko 4 tokie susitikimai.
 
Atverdama duris visuomenei, bendrovė siekia skiepyti atsakingo, tvaraus vartojimo įpročius, keisti požiūrį į mus supančią aplinką ir prisidėti prie aplinkosauginės kultūros ugdymo.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ ypač svarbu, kad mokytojai gamtos pažinimo pamokose dalytųsi žiniomis apie miesto vandentvarkos ūkio reikšmę aplinkai. Siekiant glaudesnio bendradarbiavimo, bendrovė organizavo kelias specialias ekskursijas pedagogams – į edukacinę kelionę Vandentvarkos muziejuje pakvietė ikimokyklinio ugdymo, pradinių klasių ir kitus mokytojus.
 
Ekskursijų metu jaunosios kartos ugdytojai sužinojo įdomių faktų apie miesto vandentvarkos ūkio susikūrimą, plėtojimą ir modernizavimą, susipažino su muziejaus ekspozicija, istorinėmis nuotraukomis bei reikšmingais eksponatais.
 
Apžvelgiant geriamojo vandens gavybos, gerinimo ir tiekimo procesus, pedagogai pakviesti degustuoti trijų rūšių vandenį ir atlikti vandens tyrimus juostelėmis. Edukacijos metu atskleista, kodėl geriamasis vanduo yra kietas ir kokį vandenį sveika vartoti.
 
Plėtojant nuotekų surinkimo ir valymo temą, dalyviai sužinojo, kas labiau teršia vandenį – gyventojai ar pramonė, kaip užterštas vanduo tampa švariu ir kaip nuotekų teršalai paverčiami naudingais dalykais: šiluma, elektra, trąšom. Susipažinus su nuotekų tvarkymo ypatumais, mokytojai išgirdo naudingų patarimų, kaip kiekvienas gali prisidėti prie aplinkos tausojimo.
 
Pedagogai išmėgino ir smagius mokomuosius žaidimus „Ką žinai apie vandentiekio vandenį?“ ir „Sužvejok teršalus“, kurie padeda vaikams ir jaunimui įtvirtinti ekskursijų metu gautas žinias.
 
Susitikimų metu UAB „Šiaulių vandenys“ miesto darželiams ir pradinėms mokykloms dovanojo po dvi mokomąsias knygas: Dainiaus Šukio „Karališkas vanduo“ ir Džiuljetos Korsakienės „Pasaka apie tris šaunius vandens lašelius“. Bendrovė tikisi, kad mokytojams šios knygos pasitarnaus ruošiantis pamokoms apie geriamąjį vandenį ir aplinkosaugą, o vaikams žaismingai iliustruotos pasakos bus puikus žinių šaltinis.
 
Dėl ekskursijų UAB „Šiaulių vandenys“ objektuose ir nuotolinių pamokų tartis iš anksto tel.: (8 41) 59 22 57 ir 8 698 27 801. Lankymas ir pamokos nemokamos.
Paskutinį kartą redaguota: 2023-08-04