2023 m.

Vamzdynų atšakos įrengiamos iki sklypo ribos

2023 m. kovo 01 d.

Šiuo metu centralizuotos vandentiekio ir nuotekų tvarkymo paslaugos pasiekiamos 98–99 proc. šiauliečių. Stambiausi vandentvarkos infrastruktūros plėtros projektai įgyvendinti 2009–2015 m. Tolesnę plėtrą mieste UAB „Šiaulių vandenys“ vykdo savo lėšomis.
 
2018–2021 m. vandentiekio ir nuotekų tinklai buvo išplėtoti Aukštabalio gyvenamojo rajono pietrytinėje dalyje (Aukštabalio, Statybininkų, Baltų, Rambyno, Pikeliškės, Tauro ir Išradėjų gatvėse) ir Lieporių–Šventupio gyvenamajame rajone (Žiemgalių, Kalniškių, Lietuvininkų, Sembos, Aisčių ir Tyravos bei Jotvingių, Bartų gatvėse). Įrengus tinklus šiuose gyvenamųjų namų kvartaluose, kokybiškos paslaugos tapo prieinamos 202 namų ūkiams ir dar 243 perspektyvoje. Iš viso nutiesta 13,91 km vandentiekio ir 14,73 km nuotekų tinklų, įrengtos 7 požeminės nuotekų perpumpavimo siurblinės. Darbų atlikta už 2,72 mln. eurų (be PVM). 
 
Nuo 2016 m. UAB „Šiaulių vandenys“ įrenginėja vandentiekio įvadus ir nuotekų išvadus iki sklypo ribos pagal pateiktus gyventojų prašymus. Bendrovė parengia tinklų statybai reikalingus projektus ir finansuoja statybos darbus.
 
2016–2022 metais vamzdynų atšakos buvo nutiestos iki 585 sklypų ribų, taip patenkinti 693 gyventojų prašymai. Vien pernai paklojus įvadus ir išvadus iki 80 sklypų ribos, patenkinti 76 prašymai. Atšakų įrengimu sklypo ribose turi pasirūpinti patys gyventojai. Neišgalintiems to pasidaryti, UAB „Šiaulių vandenys“ šiuos darbus atlieka išsimokėtinai. Per minimą laikotarpį tokia galimybe pasinaudojo 27 vartotojai.
 
Gyventojų prašymai patenkinami, jei gatvėje yra įrengta reikalinga infrastruktūra ir yra techninės galimybės prijungti naujus vandentiekio įvadus ir nuotekų išvadus. Tinklų statybos darbai vykdomi eilės tvarka pagal prašymų pateikimo datą. Nuo 2020 m. gyventojams sudaryta galimybė pateikti prašymą vandentiekio įvado ir nuotekų išvado iki žemės sklypo ribos statybai ne eilės (pirmumo) tvarka, jei pareiškėjas sutinka savanoriškai ir neatlygintinai finansuoti 50 proc. darbų išlaidų. Pirmumo tvarkos pasiūlymu 2020–2022 m. pasinaudojo 36 sklypų savininkai. 
 
Esant tokiam prašymui, UAB „Šiaulių vandenys“ parengia preliminarią vandentiekio ir nuotekų tinklų iki sklypo ribos schemą bei paskaičiuoja preliminarią tinklų įrengimo kainą. Jei pasiūlymas gyventoją tenkina, bendrovė pradeda projektavimo darbus, kurie užtrunka apie 6 mėnesius. Parengus ir suderinus projektą, su pareiškėju pasirašoma sutartis, pagal kurią jis įsipareigoja apmokėti 50 proc. darbų kainos, taip pat įsipareigoja per 6 mėn. nuo sutarties pasirašymo dienos prisijungti prie naujai įrengtų tinklų.
 
Statybos darbai atliekami per 2 mėnesius nuo sutarties pasirašymo dienos, juos vykdo UAB „Šiaulių vandenys“ pirkimų būdu atrinktas rangovas. Vamzdynų įrengimo kaina apskaičiuojama kiekvienam objektui individualiai, vadovaujantis su rangovu pasirašytoje sutartyje nustatytais darbų įkainiais.
 
2016–2022 m. iš viso nutiesta 9,53 km vandentiekio įvadų ir 10,6 km nuotekų išvadų, įrengta 10 požeminių nuotekų perpumpavimo siurblinių. Darbų atlikta už 2,61 mln. eurų (be PVM).
Paskutinį kartą redaguota: 2023-03-02