2022 m.

UAB „Šiaulių vandenys" objektuose bus plėtojamos saulės elektrinės

2022 m. balandžio 04 d.

Brangstant energetiniams resursams, atsinaujinančių išteklių naudojimas tampa itin svarbus. UAB „Šiaulių vandenys“ pasiruošusi diegti modernias technologijas, gaminančias elektrą iš atsinaujinančių energijos šaltinių (saulės), ir taip amortizuoti energetines sąnaudas, o tuo pačiu ir vandens paslaugų kainų augimą. Žaliosios energijos gamybos įrengimams statyti bendrovė siekia maksimaliai išnaudoti nuotekų valyklos ir vandenviečių teritorijas.
 
Leista saulės elektrines statyti vandenvietėse
 
Elektrinėms statyti 2022 m. sausio 20 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė teritorijų planavimo įstatymo pakeitimą, kuriuo buvo supaprastintos sąlygos planuojantiems statyti didesnes nei 500 kW galios saulės elektrines. Elektrinių statytojams nebereikės laikytis iki šiol galiojusio perteklinio reikalavimo šiuos objektus numatyti teritorijų planavimo dokumentuose.
 
Tačiau susipažinus su įstatymo įgyvendinimą reglamentuojančiais poįstatyminiais teisės aktais, paaiškėjo, kad įstatymo lengvata galioja ne visais atvejais, o priklausomai nuo sklypo naudojimo būdo. Šios teisės aktų nuostatos aktualios UAB „Šiaulių vandenys“, kad įmonė galėtų pasinaudoti įstatymo suteikta supaprastinta galimybe ir nuotekų valykloje bei vandenvietėse statyti didelės galios saulės elektrines.
 
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas vasario 7 d. raštu kreipėsi į aplinkos ministrą Simoną Gentvilą ir žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką, akcentuodamas galiojančių teisės aktų trūkumus ir prašydamas papildyti nuostatas, kad didelės galios atsinaujinančios energetikos objektus būtų galima statyti ir kitos paskirties žemės sklypuose – nuotekų valyklose bei vandenvietėse.
 
Ministrai į prašymą atsižvelgė operatyviai – kovo 25 d. buvo pasirašytas įsakymo pakeitimas, leidžiantis didelės (daugiau kaip 500 kW) galios saulės jėgaines statyti susisiekimo ir inžinerinių komunikacijų aptarnavimo objektų teritorijose, susisiekimo ir inžinerinių tinklų koridorių teritorijose bei atliekų saugojimo, rūšiavimo ir utilizavimo (sąvartynai) teritorijose.
 
Rengiama apsirūpinimo elektros energija iš saulės elektrinių galimybių studija
 
UAB „Šiaulių vandenys“ siekia maksimaliai apsirūpinti elektros energija iš atsinaujinančių energijos šaltinių pagal galiojančius teisės aktus. Šiuo metu bendrovės užsakymu UAB „Ekotermija“ rengia „Apsirūpinimo elektros energija iš saulės elektrinių galimybių studiją“. Studijos tikslas – išsiaiškinti technines, teisines ir finansines apsirūpinimo elektros energija iš atsinaujinančių energijos išteklių (saulės elektrinės) galimybes ir variantus, taip pat sužinoti ekonomiškumą ir atsiperkamumą.
 
UAB „Ekotermija“, įvertinusi galiojančius teisės aktus, nustatė, kad praktiškai neįmanoma iš saulės elektrinių, statant nutolusią ar įrengiant objektuose, aprūpinti visų įmonės objektų, gaminant 100 proc. energijos patiems. 2021 m. nuotekų valykloje iš biodujų buvo pagaminta 3.638 MWh elektros energijos ir tai sudaro 19 proc. visos UAB „Šiaulių vandenys“ sunaudotos elektros energijos.
 
Pirminiais skaičiavimais, UAB „Šiaulių vandenys“ valdomų objektų teritorijose prie jau suplanuotų 1.300 kW bendros galios saulės elektrinių nuotekų valykloje (500 kW), Birutės (500 kW) ir Lepšių (300 kW) vandenvietėse, maksimaliai būtų galima įrengti dar 1.800 kW saulės elektrinės parką, kurio galios būtų išdalintos bendrovės nutolusiems objektams (vandens kėlimo ir nuotekų perpumpavimo siurblinėms, administracinėms patalpoms, kt.). Jeigu būtų nustatyta, kad naudinga plėsti saulės elektrinių elektros gamybos pajėgumus, papildomai būtų galima įrengti iki 400 kW galios saulės elektrines Birutės ir Lepšių vandenvietėse.
 
Apskaičiuota, kad įsirengus bendros 3.500 kW galios saulės fotovoltines elektrines, kartu su dabar gaminama elektros energija iš biodujų, bendrovė pasigamintų apie 52 proc. elektros energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių. 2021 m. bendrovėje iš viso buvo suvartota 12.208,5 MWh elektros energijos, kurios didžioji dalis (apie 58 proc.) suvartota nuotekų valykloje.
 
Teisinis trūkumas riboja gamintis daugiau elektros energijos
 
Studijos rengėjų teigimu, gamintis daugiau elektros energijos, naudojant saulės energiją, šiuo metu labiausiai riboja teisinis reguliavimas.
 
Nors 2022 m. kovo 31 d. priimti atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimai ženkliai praplėtė gaminančių vartotojų sąlygas (gaminančio vartotojo elektrinės galios buvo padidintos nuo 500 kW iki 1 MW, apsirūpinant elektrinės dalį iš nutolusių elektrinių parkų galia gali būti didesnė nei objektui suteikta leistina naudoti galia ir kt.), tačiau liko sąlyga, kad viename gaminančio vartotojo objekte gali būti tik viena elektrinė, t. y. arba pastatyta elektros energiją vartojančiame objekte, arba iš nuotolinio parko. Šis teisinis trūkumas galėtų būti taip pat panaikintas, kadangi tai yra tik elektros energijos apskaičiavimo metodikos pakoregavimo klausimas, o ne techninės elektros tiekimo tinklų kliūtys.
 
UAB „Ekotermija“ galutinę studijos analizę turi pateikti iki vasaros. Atsižvelgiant į gautas išvadas, bendrovė priims sprendimus dėl naujų saulės elektrinių įrengimo.
 
Saulės elektrinė jau statoma nuotekų valykloje
 
Šiuo metu, nors ir vėluodama, rangovė UAB „Ignitis“ stato 500 kW galios saulės fotovoltinę elektrinę nuotekų valykloje už 274,5 tūkst. Eur (be PVM). Projektas finansuojamas Klimato kaitos programos (ne daugiau kaip 30 proc.). Įmonė tikisi šio projekto darbus baigti iki vasaros. Planuojama, kad saulės elektrinė per metus pagamins apie 450–495 MWh elektros nuotekų valymo technologiniams poreikiams.
 
Artimiausiu metu, atlikus patikros procedūras nacionaliniam saugumui, UAB „Šiaulių vandenys“ pasirašys rangos sutartis dėl saulės elektrinių statybos Birutės (500 kW) ir Lepšių (300 kW) vandenvietėse.
Paskutinį kartą redaguota: 2022-04-11