2020 m.

Šiaulių gatvėse mažėja įgriuvusių šulinių

2020 m. spalio 01 d.

Pastaruosius kelis metus UAB „Šiaulių vandenys“ didelį dėmesį skyrė miesto gatvėse įgriuvusių vandentiekio, nuotekų ir paviršinių nuotekų šulinių, jų liukų, lietaus surinkimo grotelių tvarkymui ir remontui. Nuo 2017 m. iš viso atnaujinti 3093 šuliniai ir tai labai pagerino miesto gatvių būklę – dabar vairuotojams saugiau ir patogiau važiuoti.
 
Įgyvendinta šulinių tvarkymo programa
 
Šiaulių miesto gatvėse ir įvažiavimuose į kiemus mažėja įgriuvusių ar barškančių vandentiekio ir nuotekų šulinių. Dėl netvarkingų šulinių daug nepatogumų kyla ir vairuotojams, ir gyventojams. Šios problemos pradėtos spręsti dar prieš ketverius metus, kai buvo parengta 2017–2020 m. vandentiekio ir nuotekų šulinių tvarkymo programa Šiaulių mieste.
 
Pagal šią programą per beveik ketverius metus iš viso suremontuotas 1051 šulinys: 252 vandentiekio, 384 nuotekų ir 415 paviršinių nuotekų.
 
„Pasenusių šulinių gatvėse sutvarkyti vienu metu yra neįmanoma, kadangi jų mieste yra keliasdešimt tūkstančių, – sakė UAB „Šiaulių vandenys“ Vandenruošos ir tinklų departamento vadovas Nerijus Potelis. – Pirmiausia šuliniai buvo tvarkomi tose gatvėse, kuriose Šiaulių miesto savivaldybė atnaujino gatvės dangas“.
 
Netvarkingi šuliniai atnaujinti Aido, Aušros al., Aukštabalio, V. Bielskio, Dainų, Darbininkų, Dubijos, Draugystės pr., Dvaro, Ežero, Gegužių, J. Basanavičiaus, Kražių, Kviečių, Lieporių, Lyros, Pakruojo, P. Cvirkos, P. Višinskio, Radviliškio, Rasos, S. Dariaus ir S. Girėno, Statybininkų, J. Sondeckio, Šeduvos, Tiesos, Tilžės, Vilniaus, Vytauto, Žemaitės ir kitose gatvėse.
 
Pasak N. Potelio, atsižvelgiant į šulinio būklę, buvo remontuojamas visas šulinys arba tik jo dalys. Vieniems šuliniams buvo pakeistos susidėvėjusios lietaus surinkimo grotelės, kitiems – liukai su dangčiais, dar kitiems pakeisti gelžbetoniniai šulinio žiedai, perdengimo plokštės, paaukštinimo žiedai ir kt. Tinkami eksploatuoti susmukę šulinių liukai buvo atstatyti į gatvės dangos lygį.
 
Šulinių, jų kamerų, liukų ir grotelių remonto darbai su dangos atstatymu bendrovei kainavo 542 tūkst. Eur (be PVM). Darbus vykdė viešuosius darbų pirkimo konkursus laimėję rangovai.
 
Rekonstruojant vamzdynus, atnaujinti 2042 šuliniai
 
Didelė dalis susidėvėjusių šulinių miesto gatvėse, iš viso 2042, buvo suremontuoti ar pakeisti naujais 2017–2019 m. rekonstruojant vandentiekio ir nuotekų bei paviršinių nuotekų tinklus. Darbai vyko pagal du Europos Sąjungos finansuojamus projektus.
 
Vykdant projekto „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“ darbus, buvo rekonstruota 20,9 km blogiausios būklės vandentiekio ir 27,7 km nuotekų vamzdyno. Su šiais darbais buvo atnaujinta 514 vandentiekio ir 895 nuotekų šulinių. Pagal projektą „Šiaulių miesto paviršinių nuotekų tvarkymo sistemos inventorizavimas, paviršinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimas ir plėtra“ buvo rekonstruota 18,2 km paviršinių nuotekų tinklų ir atnaujinti 633 šuliniai.
 
Įgyvendintų projektų vertė – 17,7 mln. eurų (be PVM).
 
Sumažėjo automobilių apgadinimo atvejų
 
Sutvarkius gatvėse įkritusius šulinius, pagerėjo miesto gatvių būklė, dabar vairuotojams saugiau ir patogiau važiuoti, sumažėjo ir automobilių apgadinimo atvejų. UAB „Šiaulių vandenys“ duomenimis, 2017 m. buvo užfiksuota 10 tokių įvykių, 2018 m. – 6, 2019 m. – 3, šiais metais – taip pat 3 atvejai.
 
Padaryta žala vairuotojams atlyginta, nes UAB „Šiaulių vandenys“ yra apsidraudusi bendrosios civilinės atsakomybės draudimu, kuris apima ir atsakomybę dėl atvirų, netvarkingų šulinių. Tačiau bendrovė siekia, kad tokių įvykių iš viso nebūtų, negrėstų pavojus žmogaus gyvybei ir turtui, todėl ir ateityje tęs šulinių tvarkymo darbus.
 
Gyventojai raginami pranešti apie netvarkingus šulinius
 
„Šulinių, liukų, lietaus surinkimo grotelių tvarkymo ir remonto darbai bus tęsiami. Kiekvienais metais bendrovė veiklos plane numato lėšų šiems darbams. Dalis šulinių sutvarkoma su Šiaulių miesto savivaldybės vykdomais gatvių dangų atnaujinimo projektais,“ – sakė N. Potelis.
 
Apie netvarkingus šulinius dažnai praneša ir patys gyventojai – skambina tiesiai į bendrovės Centrinę dispečerinę arba palieka pranešimus su nuotraukomis platformoje tvarkaumiesta.lt. Paliktus pranešimus perduoda Miesto koordinavimo skyrius ir bendrovė reaguoja į kiekvieną tokį skundą.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ prašo gyventojų nelikti abejingiems ir pamačius gatvėje įgriuvusį ar atvirą šulinėlį, nedelsiant pranešti tel. (8 41) 52 44 42 arba el. paštu office@siauliuvandenys.lt.
Paskutinį kartą redaguota: 2020-12-11