2019 m.

Nemalonus stireno kvapas atsirado dėl nuotekų vamzdyno rekonstrukcijos darbų

2019 m. lapkričio 14 d.

Lapkričio 12 d. J. Basanavičiaus gatvės teritorijoje jautėsi aštrus kvapas ir gyventojai apie tai pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentui. UAB „Šiaulių vandenys“ informuoja gyventojus, kad nemalonus kvapas atsirado dėl nuotekų tinklų rekonstrukcijos darbų, kurie šiuo metu vykdomi J. Basanavičiaus gatvėje (nuo Birutės g. iki Vaidilutės g.) ir Vaidilutės gatvėje (nuo J. Basanavičiaus g. iki Žemaitės g.).
 
Projekto „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“ darbus vykdantis rangovas „Per Aarsleff A/S“ šių gatvių atkarpose lapkričio 13–15 d. rekonstruoja 600 mm skersmens gelžbetoninius nuotekų vamzdynus betranšėjiniu metodu, taikant vamzdynų atstatymo technologiją vietoje polimerizuojamais vamzdžiais. Specialios technikos pagalba į esamą vamzdyną yra įtraukiama sintetinio pluošto medžiaga (įklotas), išmirkyta dervose, kuriose polimerizacija vyksta veikiant šilumai. Įtrauktas įklotas yra kaitinamas vandens garais, garinant paprastą geriamąjį vandenį be jokių cheminių priedų. Kaistant medžiagai, iš poliesterio dervų sistemos išsiskiria stirenas. Vandens garai, praeidami vamzdynu, prisisotina aitraus stireno kvapo ir išsiveržę iš nuotekų šulinio paskleidžia šį nemalonų kvapą.
 
Aitrus dervų kvapas greitai pajaučiamas, tačiau greitai ir išsisklaido ore. Rangovo teigimu, stireno kvapas jaučiamas nuo 0,05-0,5 ppm, o leistinas yra 25 ppm. Šis kvapas užuodžiamas net ir tada, kai jo koncentracija yra labai maža. Maža stireno koncentracija nėra pavojinga sveikatai, jo aptinkama ir natūraliai gamtoje. Pats stipriausias kvapas jaučiamas sintetinio pluošto medžiagos kaitinimo metu, kuris kaitinant garais užtrunka apie 7 val. Baigus kaitinimą, medžiaga yra vėsinama ir kvapas nebejaučiamas. Įmonė „Per Aarsleff A/S“, atlikdama panašius projektus, yra išmatavusi momentinį stireno kvapo lygį ir jis siekė 1-2 ppm.
 
Pasak rangovo, taikoma betranšėjinė senų vamzdynų atstatymo technologija vietoje polimerizuojamais vamzdžiais yra plačiai naudojama apgyvendintose teritorijose ir miestuose ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Ši technologija patogi dėl to, kad vykdant darbus nereikia ardyti gatvių dangos ir atkasinėti vamzdynų, nes tai gyventojams sukelia daug nepatogumų. Rekonstruojamas vamzdynas pasiekiamas padarius tik nedideles iškasas prie šulinių. Be to, taikant šią technologiją, minimaliai sumažinamas senųjų vamzdžių skersmuo, išlieka tinklų pralaidumas ir tuo pačiu atstatomas jų mechaninis atsparumas, o taip pat darbai atliekami žymiai greičiau.
 
Rangovas, reaguodamas į gyventojų skundus dėl sklindančio nemalonaus kvapo lauke,  nedelsiant pakartotinai plovė vamzdyną, papildomai užsandarino galinius rekonstruojamo vamzdžio ir veikiančių nuotekų išvadų šulinius. Taip pat rangovas papildomai ventiliuoja darbų zoną, kad kvapai nepatektų į šalia esančius pastatus: buvo atidaryti tarpinių šulinių liukai bei sumontuotas papildomas ventiliatorius vamzdžio gale, kad kvapas greičiau išsisklaidytų.
 
Jei vykdant vamzdynų rekonstrukcijos darbus lauke pasklido nemalonus stireno kvapas, rangovas pataria gyventojams uždaryti langus, kad kvapas nepatektų į patalpas.
Paskutinį kartą redaguota: 2019-11-15