2019 m.

Nuotekų siurblinėje vyko civilinės saugos funkcinės pratybos

2019 m. spalio 07 d.

Spalio 3 d. nuotekų perpumpavimo siurblinėje, esančioje Vilniaus–Serbentų gatvių sankryžoje, vyko UAB „Šiaulių vandenys“ civilinės saugos funkcinės pratybos. Buvo imituojama, kad nuotekų siurblinėje dingo elektra ir dėl to sutriko nuotekų perpumpavimas. Jei per dvi valandas nebus likviduotas elektros tiekimo sutrikimas, nuotekos pateks į aplinką. Sprendžiant šią problemą, vyko inscenizuotas ekstremalios avarijos likvidavimas.
 
Siekta ne tik patikrinti, bet ir mokytis
 
Pratybose dalyvavę darbuotojai – UAB „Šiaulių vandenys“ Centrinės dispečerinės dispečeris, elektromonteris bei tinklų tarnybos brigada, iš viso 4 žmonės – nežinojo apie imituojamą gedimą nuotekų perpumpavimo siurblinėje. Šiomis pratybomis buvo siekiama patikrinti darbuotojų gebėjimą analizuoti ir vertinti susidariusią situaciją, rinkti bei perduoti informaciją ir operatyviai šalinti gedimą. Tuo pačiu darbuotojai mokėsi valdyti situaciją, tinkamai eksploatuoti technologinius įrenginius ir užtikrinti aplinkos apsaugą.
 
Pratybas stebėjo ir vertino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Civilinės saugos, viešosios tvarkos ir sanitarijos skyriaus atstovai bei UAB „Šiaulių vandenys“ specialistai – iš viso 5 nariai. Buvo vertinama, per kiek laiko dispečeris pastebės elektros tiekimo sutrikimą ir kokių veiksmų jis imsis, o taip pat, kaip operatyviai ir kokius veiksmus atliks darbuotojai, siunčiami į avarijos vietą.
 
Imituotas elektros tiekimo sutrikimas nuotekų siurblinėje
 
Pagal scenarijų 10 val. buvo išjungtas elektros tiekimas nuotekų perpumpavimo siurblinėje Vilniaus–Serbentų gatvių sankryžoje.
 
Dingus elektrai, sustojo nuotekų perpumpavimo siurbliai, o nuotekos pradėjo kauptis maždaug kilometro ilgio vamzdyne. Į šią siurblinę, kuri yra viena iš pagrindinių mieste, surenkamos nuotekos iš dalies Zoknių mikrorajono, Zoknių industrinio parko, dalies Pabalių mikrorajono ir Rėkyvos gyvenvietės – vidutiniškai apie 860 kub. metrų per parą. Esant tokiam dideliam nuotekų kiekiui, vamzdynas gali užsipildyti per dvi valandas ir nuotekos patektų į aplinką.
 
Gedimas pastebėtas iš karto
 
UAB „Šiaulių vandenys“ Avarinės tarnybos dispečeris gedimą pastebėjo iš karto, nes pasigirdo aliarminis signalas ir kompiuterio monitoriuje pasirodė pranešimas apie elektros energijos tiekimo sutrikimą nuotekų siurblinėje. Jis nedelsiant apie gedimą informavo bendrovės Energetikos ir technologinių procesų valdymo skyriaus viršininką ir budintį elektromonterį, kuriam nurodė vykti į nuotekų siurblinę ir išsiaiškinti gedimo priežastį.
 
Po šių veiksmų dispečeris kreipėsi į elektros tiekėją – ESO dispečerinę – ir pranešė apie pastebėtą sutrikimą. ESO dispečeris informavo, kad kol kas neturi informacijos apie gedimą šiame rajone, tačiau pažadėjo išsiaiškinti.
 
Apie susidariusią ekstremalią situaciją bendrovės dispečeris taip pat nedelsiant informavo atsakingus bendrovės vadovus.
 
Pajungtas dyzelinis elektros generatorius
 
Elektromonteris į objektą atvyko po 15 minučių, skaičiuojant nuo gedimo užfiksavimo laiko. Patikrinęs siurblinėje gedimus, nustatė, kad kol kas nepavykta atstatyti elektros tiekimo siurblinėje, todėl skubiai reikalingas dyzelinis elektros generatorius ir apie tai pranešė bendrovės dispečeriui.
 
Dispečeris nurodė darbuotojų brigadai, tuo metu arčiausiai buvusiai prie bendrovės gamybinės bazės, nutempti dyzelinį elektros generatorių iš gamybinės bazės Birutės g. 39A į nuotekų siurblinę Vilniaus–Serbentų gatvių sankryžoje. Įrenginys į avarijos vietą buvo pristatytas po 40 minučių nuo gedimo užfiksavimo. Mažiau nei per 3 minutes elektromonteris prijungė generatorių prie siurblinės maitinimo sistemos ir taip užtikrino elektros tiekimą bei nuotekų perpumpavimo procesą. Bendrovės dispečeris iš karto kompiuterio monitoriuje pastebėjo, kad technologinis procesas atstatytas ir, susisiekęs su elektromonteriu, nurodė informuoti jį, kai bus pašalintas elektros gedimas siurblinėje.
 
Pašalinus elektros gedimą siurblinėje, generatorius buvo atjungtas ir pargabentas į gamybinę bazę. Dispečeris telefonu informavo atsakingus asmenis apie atstatytą elektros tiekimą siurblinėje.
 
Imitacinis gedimas likviduotas per 47 minutes
 
Imitacinį gedimą bendrovės darbuotojai likvidavo per 47 minutes. Veiksmus stebėję pratybų vertintojai, darbuotojų darbą įvertino aukščiausiu balu (10 balų) ir atkreipė dėmesį, kad jie yra puikiai susipažinę su ekstremalių situacijų valdymu ir geba užtikrinti tinkamą technologinių įrenginių eksploatavimą. Vertintojų grupė įžvelgė ir tobulintinų vietų, todėl pateikė porą pastabų, kurias įgyvendinus dar labiau sutrumpėtų avarijos likvidavimo laikas.
 
Pasak šių pratybų organizatorės, UAB „Šiaulių vandenys“ vyresniosios saugos ir sveikatos specialistės Agnės Sarnačinskienės, avarijų likvidavimas yra Avarinės tarnybos kasdienybė. Avarija gali įvykti bet kada ir bet kuriame bendrovės objekte, todėl darbuotojai turi būti pasiruošę operatyviai ir tinkamai reaguoti, vertinti situaciją ir spręsti problemą. Tokias pratybas bendrovė organizuoja kas du metus.

Paskutinį kartą redaguota: 2019-10-07