2019 m.

Šiauliečiai pasitikrino žinias apie vandentiekio vandenį

2019 m. kovo 25 d.

Kovo 22-ąją, minint Pasaulinę vandens dieną, prekybos centre „Saulės miestas“, gyventojai buvo kviečiami žaisti edukacinį žaidimą „Ką žinai apie vandentiekio vandenį?“ ir taip pasitikrinti savo žinias apie geriamojo vandens kokybę bei laimėti prizų. Renginį organizavo Šiaulių valstybinės kolegijos studentai ir UAB ,,Šiaulių vandenys“.
 
Žaidėjai turėjo atrinkti vandens elementus, vertingus žmogaus sveikatai, ir toksinius, kurie nepageidaujami geriamajame vandenyje.
 
Žaidimo metu paaiškėjo, kad vandentiekio vandenyje yra nedideli kiekiai ištirpusių mineralinių druskų, tokių kaip kalcis, magnis, sulfatai, hidrokarbonatai, chloridai, kt. Būtent šie elementai ir lemia vandens kietumą ir tokį vandenį gerti sveika, tad be reikalo baiminamasi kieto vandens.
 
Taip pat yra mikroelementų, tokių kaip fluoridas, manganas, geležis, kt. UAB „Šiaulių vandenys“ Vandens tyrimų laboratorijos inžinierė Sigita Žakarienė paaiškino, kad geležis ir manganas yra indikatoriniai vandens kokybės rodikliai ir nekelia tiesioginės grėsmės žmonių sveikatai. Tačiau padidėjusi šių rodiklių koncentracija gali gerokai pakeisti vandens savybes (skonį, spalvą, kvapą, drumstumą), dėl ko vanduo tampa nepriimtinas vartoti. Pavyzdžiui, didelis geležies kiekis vandeniui suteikia rausvai rudą atspalvį, o esant didelei mangano koncentracijai, vanduo nusidažo juodai, pakinta skonis ir kvapas.
 
Žaidėjai neklydo fluoridą pasirinkdami kaip sveikatai vertingą mikroelementą. Geriamasis vanduo yra pagrindinis fluorido šaltinis. Optimali šio mikroelemento koncentracija yra 0,6-0,8 mg/l, būtent tokia koncentracija ir yra Šiaulių vandentiekio vandenyje.
 
Laboratorijos inžinierė paaiškino, jog Šiauliuose vandentiekiu tiekiamas požeminis geriamasis vanduo, išgaunamas iš 162-194 m gylio gręžinių, ir jo kokybė nuolat kontroliuojama. Išgautas vanduo pasižymi didesniu geležies ir amonio kiekiu, todėl prieš tiekimą vanduo yra paruošiamas Birutės ir Lepšių vandenviečių vandens gerinimo įrenginiuose ir Rėkyvos vandens ruošykloje. Vandentiekio vandens nereikia nei filtruoti, nei virinti – galima gerti tiesiai iš čiaupo.
 
Renginio metu gyventojams buvo dalijamos atmintinės apie geriamojo vandens kokybę, kurią UAB „Šiaulių vandenys“ parengė kartu su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentu.

Paskutinį kartą redaguota: 2019-03-26