2018 m.

Bendrovė įsigijo hidrodinaminę mašiną paviršinių nuotekų tinklams valyti

2018 m. vasario 05 d.

Paviršinių nuotekų tinklai mieste valomi nauju specializuotu automobiliu MAN, kurį praėjusių metų pabaigoje UAB „Šiaulių vandenys“ įsigijo projekto „Šiaulių miesto paviršinių nuotekų tvarkymo sistemos inventorizavimas, paviršinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimas ir plėtra“ lėšomis. Ši moderni hidrodinaminė mašina su aukšto vandens slėgio vamzdynų plovimo – valymo įranga kainavo 336,8 tūkst. (be PVM).

Pasak UAB „Šiaulių vandenys“ Tinklų tarnybos viršininko Vytauto Žongolavičiaus, specializuotas automobilis plauna ir tuo pačiu susiurbia į vamzdyną patekusias šiukšles bei išveža jas į atliekų aikštelę. Ši technika ypač pasitarnaus valant magistralinius paviršinių nuotekų tinklus, kurie nuolat užsineša smėliu, purvu, lapais ir kitomis šiukšlėmis. Su lietaus ar polaidžio vandeniu nuo gatvės į vamzdyną patekę nešmenys užkiša tinklą ir sutrikdo tinkamą sistemos funkcionavimą, todėl padidėja užtvindymo rizika.

Iki šiol bendrovė paviršinių nuotekų vamzdynus valydavo su analogiškomis dvejomis mašinomis, tačiau su jomis daugiau buvo dirbama prie nuotekų tinklų. Dėl didelės darbų apimties hidrodinaminės mašinos dažnai būdavo užimtos, todėl bendrovei buvo labai svarbu įsigyti specialios technikos tik paviršinių nuotekų tinklams valyti.

„Dabar turėdami reikalingos technikos galėsime užtikrinti nuolatinę paviršinių nuotekų vamzdynų priežiūrą, tinkamą tinklų funkcionavimą, - sakė V. Žongolavičius. - Vamzdynus valysime periodiškai, nelaukiant kol jie užsineš. Esame sudarę tinklų plovimo grafiką ir šiais metais planuojame išvalyti 15,1 km vamzdyno. Naujoji hidrodinaminė mašina yra pritaikyta dirbti ir esant neigiamai oro temperatūrai iki minus 15 °C, todėl dirbame ir žiemos metu.“

Įgyvendinant paviršinių nuotekų tvarkymo sistemos projektą, iki 2019 m. balandžio mėnesio bus rekonstruota 12,41 km labiausiai susidėvėjusių tinklų. Po rekonstrukcijos tinklų priežiūra su šiuo specializuotu automobiliu bus dar spartesnė ir efektyvesnė.

Projektas „Šiaulių miesto paviršinių nuotekų tvarkymo sistemos inventorizavimas, paviršinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimas ir plėtra“ finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo (85 proc.), UAB „Šiaulių vandenys“ ir Šiaulių miesto savivaldybės (15 proc.) lėšomis.

Paskutinį kartą redaguota: 2018-06-22