2017 m.

UAB „Šiaulių vandenys“: popierius ir kiti ištekliai sąskaitoms ruošti yra eikvojami be reikalo

2017 m. balandžio 11 d.

Sąskaitoms - 5 tonos popieriaus per metus

Kas mėnesį apie 41,6 tūkst. UAB „Šiaulių vandenys“ klientų į savo pašto dėžutes gauna popierines sąskaitas vokuose.
Viena sąskaita su voku sveria apie 10 gramų. Išeitų, jog kas mėnesį sąskaitoms paruošti ir suvokuoti vidutiniškai sunaudojama apie 416 kg popieriaus, o per metus – apie 4992 kg arba beveik 5 tonos! Apmokėtos popierinės sąskaitos tampa nebereikalingos ir jos tiesiog išmetamos, geriausiu atveju - į popieriaus konteinerius perdirbti.

Šiam didžiuliam kiekiui popieriaus pagaminti naudojama mediena, vanduo bei energija. Ištekliai eikvojami ir sąskaitoms spausdinti bei joms transportuoti, taip pat reikia įvertinti ir popieriaus atliekų tvarkymą.

Nors didelė dalis popieriaus dabar yra perdirbama ir panaudojama dar kartą ir taip pabrėžiamas ekologiškumas, tačiau žymiai daugiau mes prisidėtume prie gamtos tausojimo, jei apskritai naudotume mažiau popieriaus ar visai jo atsisakytume.
 
Sąskaitų ruošimo išlaidas apmoka patys vartotojai

Sutikite, šiame technologijų amžiuje toks kiekis popieriaus sąskaitoms ruošti yra eikvojamas be reikalo.

UAB „Šiaulių vandenys“ atkreipia dėmesį, jog visos išlaidos, susijusios su popierinių sąskaitų paruošimu ir pristatymu į namus, yra įtrauktos į pardavimo kainą. Kitaip sakant, bendrovės klientai už gautas sąskaitas susimoka patys.

Šios sąnaudos ateityje galėtų mažėti, jei gyventojai atsisakytų popierinių sąskaitų ir pasirinktų elektroninę sąskaitą. Elektroninė sąskaita yra pranašesnė ne tik dėl sutapytų išteklių. Tokia sąskaita vartotojus pasiekia greičiau, ji nepasimeta, niekas jos neatplėš ir neperskaitys, patogu ją peržiūrėti ir apmokėti bet kokiu laiku ir bet kurioje vietoje, kur tik yra internetas.

Tuo tarpu dėl popierinių sąskaitų pristatymo bendrovė sulaukia nemažai skundų. Jos būna netyčia sumaišomos ar nepristatomos laiku, o dėl netvarkingų pašto dėžučių ir pasimeta. Nepatenkinti klientai yra priversti kreiptis į UAB „Šiaulių vandenys“ ir prašyti pakartoti sąskaitą. Taip gaištamas laikas ir išlaidaujama. Užsisakius elektroninę sąskaitą, galima išvengti visų šių nepatogumų ir nereikalingų išlaidų.
 
Yra keli būdai užsisakyti elektroninę sąskaitą

UAB „Šiaulių vandenys“ siūlo atsisakyti popierinių sąskaitų ir pasirinkti elektroninę. Elektroninę sąskaitą galima gauti keliais būdais, rinkitės Jums patogiausią.

1 būdas. Apie pageidavimą nuo šiol gauti elektroninę sąskaitą galite pranešti UAB „Šiaulių vandenys“ Klientų aptarnavimo tarnybai el. paštu aptarnavimas@siauliuvandenys.lt arba tel. (8 41) 592 262. Reikės pateikti Jūsų sąskaitos mokėtojo kodą, vardą, pavardę ir adresą. Identifikavus Jūsų duomenis, sąskaitas gausite į savo elektroninį paštą.

2 būdas. Prisijunkite prie bendrovės elektroninių sąskaitų sistemos adresu www.siauliuvandenys.lt, pasirinkite Elektroninės sąskaitos, tada - Registracija. Suvedus prašomus duomenis, į Jūsų el. paštą bus išsiųsta nuoroda, registracijai užbaigti reikės paspausti ją.

Aktyvavus nuorodą, prisijunkite prie paskyros. Svetainės meniu pasirinkite Paskyros valdymas, tada dalyje Priskirti mokėtojai įveskite mokėtojo kodą (nurodytas Jūsų sąskaitoje) ir asmens tapatybei nustatyti - asmens kodą. Atlikus veiksmus, paskyrą uždarykite ir prisijunkite iš naujo. Prisijungę, pateksite į savo elektroninių sąskaitų svetainę. Svetainės meniu pasirinkite Kontaktai ir pažymėkite: Sąskaitą pageidauju gauti elektroniniu paštu.

3 būdas. Prisijunkite prie bendrovės elektroninių sąskaitų sistemos adresu www.siauliuvandenys.lt, pasirinkite Elektroninės sąskaitos.

Prisijungimo vardas: Jūsų sąskaitos mokėtojo kodas.

Slaptažodis: dėl laikino slaptažodžio prašome kreiptis el. paštu aptarnavimas@siauliuvandenys.lt. Reikės pateikti Jūsų sąskaitos mokėtojo kodą, vardą, pavardę ir adresą. Identifikavus Jūsų duomenis, laikinas slaptažodis bus išsiųstas į Jūsų el. paštą. Prisijungę prie sistemos, pasikeiskite slaptažodį.

Prisijungę prie paskyros, svetainės meniu pasirinkite Kontaktai ir pažymėkite: Sąskaitą pageidauju gauti elektroniniu paštu.

Jei jungiantis kilo klausimų, prašome kreiptis į UAB „Šiaulių vandenys“ Klientų aptarnavimo tarnybą tel. (8 41) 592 262.

ELEKTRONINIŲ SĄSKAITŲ SISTEMOJE galėsite matyti sąskaitų archyvą nuo 2009 m., taip pat informaciją apie atliktus mokėjimus ir mokėtinas sumas, delspinigius. Galima pasitikrinti ir deklaruoti šalto vandens skaitiklių rodmenis, matyti suvartojamo vandens statistiką. Esant poreikiui, elektroniniu būdu galėsite užsisakyti UAB „Šiaulių vandenys“ papildomai teikiamas paslaugas.

Sistema patogi dar ir tuo, kad čia galima suformuoti kelis mokėtojus skirtingais adresais (pvz. jei esate kelių butų savininkas). Tai padaryti galite svetainės meniu pasirinkę Paskyros valdymas ir suvedus kito mokėtojo duomenis.

 
Vartotojai papildomai išlaidauja ir apmokėdami sąskaitas

UAB „Šiaulių vandenys“ duomenimis, šiuo metu elektronines sąskaitas gauna apie 19 proc. arba apie 10 tūkst. vartotojų ir apie 88 proc. arba 1410 abonentų (įmonių, organizacijų). Paprastai žmonės, gaunantys elektroninę sąskaitą ją ir apmoką elektroniniu būdu. Dabar tokia paslauga šalies bankuose, pasirinkus pageidaujamą paslaugų planą, kainuoja minimaliai.

Tačiau apie 50 proc. visų klientų gautas popierines sąskaitas apmoka įmokų priėmimo vietose (loterijos „Perlas“ terminaluose, kioskuose „Lietuvos spauda“, Lietuvos pašte, PC „Maxima“ kasose) ir šios paslaugos jiems yra mokamos nuo 20 iki 27 euro centų. Tokiu būdu šie UAB „Šiaulių vandenys“ klientai susimoka ir už popierinės sąskaitos gavimą, ir už jos apmokėjimą.

Pastaruoju metu UAB „Šiaulių vandenys“ atnaujina geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sutartis ir tuo pačiu klientų duomenis. Atnaujinant sutartį, bendrovė atsiklausia kiekvieno kliento, ar jis pageidautų gauti elektroninę sąskaitą. Deja, didesnė dalis klientų renkasi popierines sąskaitas ir bendrovė negali jų priversti kitaip.

UAB „Šiaulių vandenys“ siūlo savo klientams rinktis elektroninę sąskaitą ir taip sutaupyti bei prisidėti prie aplinkos tausojimo.
Paskutinį kartą redaguota: 2018-04-11