2017 m.

Pradedami įgyvendinti du nauji vandentvarkos infrastruktūros projektai

2017 m. balandžio 21 d.

UAB „Šiaulių vandenys“ pradeda įgyvendinti du naujus vandentvarkos infrastruktūros rekonstrukcijos projektus, kurie bus finansuojami pagal 2014-2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą.

Su statybų rangovais pasirašytos sutartys

Balandžio 20 d. UAB „Šiaulių vandenys“ ir jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikianti ūkio subjektų grupė – AB „Panevėžio statybos trestas“ (pagrindinis partneris) ir SIA „Monum“ – pasirašė projekto „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“ rangos sutartį. Pagal šią sutartį per 24 mėn. bus rekonstruota apie 18 km labiausiai susidėvėjusių vandentiekio ir apie 20 km nuotekų tinklų. Rangovas šiuos darbus atliks už 6,69 mln. eurų (be PVM).

Dar vieno projekto „Šiaulių miesto paviršinių nuotekų tvarkymo sistemos inventorizavimas, paviršinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimas ir plėtra“ rangos sutartis buvo pasirašyta balandžio 11 d. Projektavimo ir statybos darbus vykdys taip pat jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikianti ūkio subjektų grupė „Per Aarsleff A/S“ (pagrindinis partneris) ir UAB „Požeminės linijos“. Pagal šią sutartį per 24 mėn. bus rekonstruota 10,24 km labiausiai susidėvėjusių paviršinių nuotekų tinklų. Šie darbai kainuos 4,56 mln. eurų (be PVM).
Rangovams, parengus statinio rekonstravimo projektus ir gavus statybą leidžiančius dokumentus, tinklų rekonstravimo statybos darbus planuojama pradėti šį rudenį.
 
Pagerės vandens kokybė, bus švaresnė aplinka

UAB „Šiaulių vandenys“ jau eilę metų didelį dėmesį skyrė susidėvėjusių vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcijai, tačiau per metus bendrovė savomis lėšomis pajėgi rekonstruoti maždaug iki dviejų kilometrų pasenusio vamzdyno, kai poreikis yra žymiai didesnis.

Susidėvėję vandentiekio vamzdynai turi įtakos geriamojo vandens kokybei. Nors vandenvietėse paruošiamas vanduo 100 proc. atitinka Lietuvos higienos normos reikalavimus, tačiau kol pasiekia vartotojus, vandens kokybė pablogėja. Be to, prieš 67-37 metus pakloti vamzdynai yra avarinės būklės, tinkluose kasmet patiriama 16-20 proc. vandens netekčių.

Taip pat didelį susirūpinimą kėlė ir buitinių nuotekų tinklų būklė. Labiausiai susidėvėję vamzdynai pakloti prieš 80-40 metų. Dėl dažnų avarijų tinkluose didėja neigiamas poveikis aplinkai, auga eksploatacinės sąnaudos.

Bendrovės yra įvertinusi eksploatuojamų vamzdynų būklę ir nustačiusi, kad dėl susidėvėjimo būtina rekonstruoti apie 32 km vandentiekio ir apie 35 km nuotekų vamzdyno. Šio tinklų rekonstrukcijos projekto metu buvo numatyta rekonstruoti tik dalį blogiausios būklės vamzdyno - apie 18 km vandentiekio ir apie 20 km nuotekų. Tačiau bendrovei viešojo darbų pirkimo konkurso metu pavykus sutaupyti 3,5 mln. eurų (be PVM) projekto lėšų, projekto apimtyje planuojama papildomai rekonstruoti dar apie 3 km vandentiekio ir apie 8 km nuotekų tinklų.

Atlikus šiuos darbus, pagerės vandens kokybė ir tiekimas, nuotekų tvarkymo paslaugų kokybė, sumažės avarijų tinkluose, pagerės ekologinė situacija mieste, padidės Šiaulių miesto vandentvarkos ūkio efektyvumas.
 
Miesto nebetvindys liūtys

Per daugelį metų susidėvėjo ir paviršinių nuotekų tvarkymo ūkis, todėl padaugėjo gedimų ir avarijų tinkluose. Dėl mažo tinklų pralaidumo liūčių metu patvinsta miesto teritorijos ir dėl to nukenčia gyventojai, teršiama aplinka. Be to, iki šiol paviršinių nuotekų tinklai nebuvo inventorizuojami ir teisiškai įregistruojami.

Nors UAB „Šiaulių vandenys“ paviršinių nuotekų tvarkymo sistemą prižiūri nuo 2001 m., tačiau Šiaulių miesto savivaldybė nebuvo perdavusi šios infrastruktūros. Bendrovei, pradėjus planuoti įgyvendinti paviršinių nuotekų tinklų sistemos rekonstrukcijos projektą, 2015 m. gruodžio 28 d. Šiaulių miesto savivaldybės taryba paskyrė bendrovę paviršinių nuotekų tvarkytoja.

Sprendžiant minėtas paviršinių nuotekų tvarkymo problemas, projekto metu bus inventorizuota ir teisiškai įregistruota apie 180 km paviršinių nuotekų tinklų, kuriuos planuojama perduoti bendrovei. Taip pat bus rekonstruota 10,24 km labiausiai susidėvėjusio vamzdyno ir įsigyta tinklų priežiūrai reikalinga specializuota technika.

Atnaujinus paviršinių nuotekų tinklų infrastruktūrą, sumažės gedimų tinkluose ir gatvių užtvindymo tikimybė, pagerės nuotekų tvarkymo paslaugos kokybė, o šiuolaikiškos technologijos padės užtikrinti tinkamą tinklų priežiūrą. Tokiu būdu miesto aplinka bus saugesnė, švaresnė ir patrauklesnė gyventojams, o bendrovė patirs mažiau sąnaudų tinklų eksploatacijai.

Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir LR valstybės biudžeto lėšomis projektas „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“ finansuojamas 50 proc., o projektas „Šiaulių miesto paviršinių nuotekų tvarkymo sistemos inventorizavimas, paviršinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimas ir plėtra“ - 85 proc. Likusias dalis finansuos projekto vykdytoja UAB „Šiaulių vandenys“ ir Šiaulių miesto savivaldybė.
Paskutinį kartą redaguota: 2021-07-07