2017 m.

Pradėti rekonstruoti paviršinių nuotekų tinklai

2017 m. rugsėjo 19 d.

Nuo rugsėjo vidurio mieste prasideda dar vieno UAB „Šiaulių vandenys“ vykdomo projekto „Šiaulių miesto paviršinių nuotekų tvarkymo sistemos inventorizavimas, paviršinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimas ir plėtra“ statybos darbai. Projektas dėl didelės apimties yra suskirstytas į penkis etapus.

Statybos rangovas - jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikianti ūkio subjektų grupė „Per Aarsleff A/S“ (pagrindinis partneris) ir UAB „Požeminės linijos“ po keturis mėnesius užtrukusių projektavimo darbų gavo statybos leidimus I ir II etapo darbams. Paviršinių (lietaus) nuotekų vamzdynai pradedami rekonstruoti Vytauto, Ežero, Vilniaus gatvėse, o nuo lapkričio mėnesio darbai tęsis II etapo teritorijoje - Aušros alėjoje, Tilžės ir Vilniaus gatvėse.

Pasak „Per Aarsleff A/S“ projekto administratorės Rūtos Kurlinkienės, pirmiausia bus demontuojami seni šuliniai ir sumontuojami nauji gelžbetoniniai, atliekama konstrukcijų hidroizoliacija, įrengiami nauji ketiniai šulinių liukai su dangčiais. Vietoj esamų gelžbetoninių lietaus surinkimo šulinėlių bus įrengti 315 mm skersmens plastikiniai su ketaus vandens nubėgimo grotelėmis.

Atlikus paruošiamuosius darbus, rangovas vamzdynus rekonstruos keliais metodais. Kaip sakė R. Kurlinkienė, metodo pasirinkimą lemia vamzdynų būklė ir jų skersmuo. Siekiant minimaliai sumažinti senojo vamzdžio skersmenį ir tuo pačiu atstatyti mechaninį vamzdžio atsparumą, didžioji dalis vamzdynų bus rekonstruota betranšėjiniu metodu - į esamą seną vamzdyną įtraukiant sintetinio pluošto „rankovę“.

„Į vamzdį įtraukta medžiaga bus užpildomas karštu vandeniu arba karštais garais, - aiškino R. Kurlinkienė. – „Rankovė“ išsipučia ir taip užpildo rekonstruojamo vamzdyno tarpus, įdubas, įtrūkius ir nuo aukštos temperatūros sukietėja. Sukietėjusi medžiaga tarnauja kaip naujas vamzdis. Vamzdžio kišimo į seną tinklą darbai trunka neilgai, tačiau kiek ilgiau tenka paruošti seną vamzdį prieš pradedant darbus, reikia jį išvalyti.“

Dalis paviršinių nuotekų tinklų bus rekonstruojami laisvo įtraukimo metodu, t.y. į senus vamzdžius bus įtraukiami nauji 450 mm plastikiniai vamzdžiai. Atviru būdu bus rekonstruojami šoniniai pajungimai ir 600 mm skersmens vamzdžiai.
Vykdant pirmųjų dviejų etapų darbus iš viso bus rekonstruota 2215 m paviršinių nuotekų tinklų, atnaujinti vamzdynai bus nuo 200 iki 600 mm skersmens.

Įgyvendinant I etapo darbus, bus įrengiamas naftos produktų skirtuvas su smėlio ir purvo nusodintuvu Vilniaus gatvėje prie Prūdėlio. Pasak projekto administratorės R. Kurlinkienės, beveik 20 kub. metrų įrenginys surinks paviršines nuotekas nuo beveik 21 ha ploto baseino ir išvalys į vandenį papuolusius smėlio, purvo ir naftos produktus. Išvalytas vanduo bus išleidžiamas į atvirus vandens telkinius.

Jei leis oro sąlygos, pirmųjų dviejų etapų darbus rangovas planuoja baigti iki šių metų pabaigos. Taip pat atkreipia dėmesį, kad dėl rekonstrukcijos darbų eismas gatvėse nesutriks, tačiau iš dalies bus ribojamas, o tai gali sukelti laikinų nepatogumų.

Rangovo planuose dar šiais metais pradėti III etapo darbus, kurie apima tinklų rekonstrukciją Draugystės prospekte bei Rūdės gatvėje ir IV etapo darbus Vilniaus gatvėje bei Aušros alėjoje. Penktojo etapo darbai planuojami tik kitais metais. Paskutinysis etapas apima darbus vienuolikoje miesto gatvių.

Tikslios gatvių atkarpos, kur bus vykdomi darbai bei detalus darbų grafikas pateiktas UAB „Šiaulių vandenys“ interneto svetainėje http://www.siauliuvandenys.lt/Projektai/Pavirsiniu-nuoteku-tvarkymo-sistemos-projektas/Projekto-darbai .

Įgyvendinant projekto veiklas, iš viso numatoma rekonstruoti 10,24 km labiausiai susidėvėjusių paviršinių nuotekų tinklų, inventorizuoti ir teisiškai įregistruoti apie 180 km paviršinių nuotekų tinklų bei tinklų priežiūrai įsigyti reikalingos specializuotos technikos. Darbus planuojama baigti 2019 m. balandžio mėnesį.

Atnaujinus paviršinių nuotekų tinklų infrastruktūrą, sumažės gedimų tinkluose ir gatvių užtvindymo tikimybė, pagerės nuotekų tvarkymo paslaugos kokybė, o šiuolaikiškos technologijos padės užtikrinti tinkamą tinklų priežiūrą. Tokiu būdu miesto aplinka bus saugesnė, švaresnė ir patrauklesnė gyventojams, o UAB „Šiaulių vandenys“ patirs mažiau sąnaudų tinklų eksploatacijai.

Statybų rangovas darbus atliks už 4,56 mln. eurų (be PVM). Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo (85 proc.) ir UAB „Šiaulių vandenys“ bei Šiaulių miesto savivaldybės lėšomis (15 proc.).
Paskutinį kartą redaguota: 2018-04-11