2021 m.

Riebalų atliekos panaudojamos kaip biodujų gamybos žaliava

2021 m. gegužės 05 d.

Prieš 7 metus UAB „Šiaulių vandenys“ dumblo apdorojimo įrenginiuose įdiegus bioskaidžių atliekų priėmimo įrangą, atsirado galimybė riebalų gaudyklėse surinktus riebalus bei viešojo maitinimo įstaigų ar maisto pramonės įmonių maisto „virtuvės“ atliekas pūdyti kartu su nuotekų dumblu. Pūvant organinėms atliekoms, išgaunamos biodujos, kurias deginant, gaminama šilumos ir elektros energija. Sukurti pajėgumai per metus leidžia sutvarkyti apie 3600 t šių atliekų. Bendrovei yra išduotas Taršos leidimas šiai veiklai vykdyti.
 
Kasmet sutvarkoma po keliasdešimt tonų bioskaidžių atliekų
 
Šiuo metu UAB „Šiaulių vandenys“ priima apdoroti tik riebalų skirtuvuose susidarančias atliekas, o maisto „virtuvės“ atliekos nepriimamos, nes Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atsisako išduoti veterinarinį patvirtinimą.
 
Riebalų gaudyklėse surinktos atliekos priimamos iš Šiaulių miesto ugdymo, viešojo maitinimo įstaigų ir įmonių. Šiuo metu UAB „Šiaulių vandenys“ yra sudariusi 28 riebalų skirtuvo aptarnavimo sutartis. Bioskaidžias atliekas bendrovė pati vežasi į nuotekų valyklą arba jas pristato kiti maisto atliekų vežėjai.
 
Gaudyklėse surinktus riebalus UAB „Šiaulių vandenys“ pradėjo priiminėti 2015 m. Per pirmuosius metus bendrovė sutvarkė apie 36 t biologiškai skaidžių atliekų, 2016 m. – 172 t, 2017 m. – 80 t, 2018 m. – 55 t, 2019 m. – 66 t, 2020 m. – 28 t, per šių metų pirmąjį ketvirtį – beveik 12 t. Pernai šių atliekų priimta ženkliai mažiau, nes viešojo maitinimo įstaigos dėl karantino apribojimų laikinai pristabdė savo veiklą.
 
Riebalų atliekos pūdomos kartu su nuotekų dumblu
 
Surinktos kaloringos maisto atliekos paduodamos į dumblo pūdytuvus kartu su nuotekų dumblu ir, nors neženkliai, tačiau padidina išgaunamų biodujų kiekį. Riebalų kiekį būtina dozuoti, kad nesutriktų pūdymo procesas. Kasdien galima paduoti 5–10 kub. m. Šis kiekis nėra gryni riebalai, tai vandeningas mišinys, kuriame riebalų masė gali svyruoti. Nuo riebalų kiekio priklauso ir biodujų išeiga. Apytiksliai iš vienos tonos bioskaidžių atliekų mišinio išgaunama apie 180 kub. m biodujų, iš kurių kogeneracinėje jėgainėje pagaminama apie 500 kWh elektros bei 510 kWh šilumos energijos. Pagaminta energija sunaudojama dumblo apdorojimo bei nuotekų valymo technologiniams procesams.
 
Šaltuoju sezonu, esant žemesnei kaip 10 ºC temperatūrai, riebalų atliekos nepriimamos, nes šąlant riebalai sustingsta ir sutrikdo technologinius procesus.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ įdiegusi technologiniu požiūriu nesudėtingus ir ekonominiu požiūriu efektyvius įrenginius, išnaudoja 2012 metais sukurtą dumblo tvarkymo infrastruktūrą, kuri šiuo metu nėra panaudojama pilnu pajėgumu.
 
Kur gyventojams dėti riebalus?
 
Dažnam gyventojui kyla klausimas, kaip tinkamai tvarkyti riebalus. Pildami juos į kanalizaciją, rizikuojame užkišti vamzdynus. Su plovikliu ir šiltu vandeniu riebalai lengvai nusivalo ir nuteka, tačiau vamzdyne vanduo atvėsta ir riebalai prilimpa prie vamzdžių. Prie riebalais apsinešusių vamzdžių kimba kitos atliekos ir buityje naudojama chemija. Taip susidaro kietos sąnašos, kurios susiaurina ar net visiškai užkiša tinklus.
 
Visuomenėje gajus įsitikinimas, kad kanalizacijos vamzdynų valikliai gali išvalyti užsikišusius vamzdžius. Tačiau šios cheminės priemonės veikia tik esant šiltam vandeniui, o patekusios į tinklą, jos nebeveikia, prikimba prie susidariusių sąnašų. Avarinei tarnybai valant vamzdynus, tas sąnašas tenka daužyti.
 
Aplinkosaugos specialistai pataria riebalų atliekas kaupti tarose ir mesti į mišrių atliekų konteinerį. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus atliekų konteineriuose iki 2024 metų pradžios turėtų būti įrengtos ir specialios talpos maisto atliekoms surinkti.
Paskutinį kartą redaguota: 2021-05-06